USLUGE

Optička inspekcija – Machine vision

Obuhvaća sustave kojima se nastoji elektronički percipirati ljudski vid i digitalno prepoznati dvodimenzionalne i trodimenzionalne predmete.

Odnosi se na unaprijeđenje završne kontrole proizvoda pomoću skenera i specijalnih brzih industrijskih kamera visoke razlučivosti te njihovih pripadajućih elemenata (objektiv, industrijska rasvjeta, računalo itd.). Prednost upotrebe kamera nad skenerima je veći broj pregledanih elemenata u sekundi.

  • OCR (Optical character recognition)
  • Detekcija oštećenja
  • Inspekcija dimenzija
  • Inspekcija popunjenosti ambalaže/pakiranja
  • Čitanje i dekodiranje barkodova
  • Inspekcija kvalitete otiska
Prepoznavnje i čitanje LOT broja i datuma (OCR)

Prepoznavanje i provjera točnosti zadanog teksta na različitim materijalima (metal, plastika, karton itd.). Vrši se na način provjere svakog znaka u pisanom tekstu te usporedbe sa zadanim tekstom u programu. Takva vrsta kontrole ujedno je i najbolji izbor kod ispisa LOT brojeva, datuma i vremena proizvodnje na raznim proizvodima.

  • Univerzalni alat za automatsko prepoznavanje vrste fonta
  • Čitanje i provjera svake znamenke
  • Odluka dobar/nije dobar
  • Spremanje rezultata u bazu sa dodijeljenim vremenom
Detekcija oštećenja / Mjerenje dimenzija

Detekcija oštećenja

Koristi se kad je potreban pregled proizvoda po pitanju eventualnih krhotina, napuklina i sl. (npr. kod izrade nekog odljevka mogu se provjeriti postoje li neželjena napuknuća ili krhotine).

Inspekcija dimenzija

Inspekcija dimenzija je područje gdje se uz pomoć industrijskih kamera uz odgovarajuće dodatne elemente vrši 3D optičko skeniranje, pregled i testiranje proizvoda te njegova usporedba sa specificiranim dimenzijama, gabaritima i konfiguracijom (npr. kontrola dimenzija proizvoda složenih struktura koje je potrebno mjeriti ručno ili nekim drugim zastarjelim metodama).

Inspekcija popunjenosti ambalaže/pakiranja

– npr. razine tekućine u bocama, popunjenost palete i sl.

Čitanje i dekodiranje barkodova

– Data Matrix, 1D i 2D barcode, QR, Micro QR, Aztec

Inspekcija kvalitete otiska

– kolorimetrika (zadani pantoni), nijanse boja, provjera prelijeva boje

Optička inspekcija je relativno novi pojam na našim prostorima iako se u svijetu koristi dugi niz godina. On obuhvaća sustave kojima se nastoji elektronički percepirati ljudski vid i digitalno prepoznati dvodimenzionalne i trodimenzionalne predmete.
Odnosi se na unaprijeđenje završne kontrole proizvoda pomoću skenera i specijalnih brzih industrijskih kamera visoke razlučivosti te njihovih pripadajućih elemenata (objektiv, industrijska rasvjeta, računalo itd.).
Prednost upotrebe kamera nad skenerima je veći broj pregledanih elemenata u sekundi. Ovisno o zahtjevima, sustavi sadrže od jedne do više kamera koje istovremeno snimaju proizvodni element s različitih strana. Kako bi se osiguralo adekvatno pregledavanje elementi često moraju biti dobro osvijetljeni. U tu svrhu koriste se uglavnom LED rasvjetna tijela.
Svakim danom rastu zahtjevi tržišta za što manje nesavršenih proizvoda. Ugradnjom sustava elektroničkog vida ukida se mogućnost izlaska lošeg proizvoda iz tvornice.
ASEMO je hrvatska tvrtka koja se bavi primjenom ove tehnologije. Postoje mnogo različitih mogućnosti elektroničkog vida koje Vam nudi tvrtka Asemo te se nadamo da će jedna od njih odgovarati baš Vašim potrebama.